Hakan Fidan’a tepki: Ya Türklerin bekası ya sığınmacıların keyfi!
Ankara Milletvekili Koray Aydın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın "Mültecilerle ilgili hükümet politikamız değişmemiştir. Gönüllü olmadığı sürece biz kimseyi zorla buradan gönderecek durumda değiliz" sözlerine tepki gösterdi.
Sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunan Koray Aydın, Hakan Fidan'ın sözleri için "itiraf" nitelemesi yaptı ve "Sığınmacılar ve kaçaklar Türkiye için bir beka meselesidir. Gönüllü ya da gönülsüz geri dönüşü sağlamak milli bir meseledir." dedi.
Koray Aydın'ın açıklaması şu şekilde:
Sayın Fidan’ın itirafı göstermiştir ki Türk nüfusunun geleceğini ve huzurunu tehdit eden sığınmacıları göndermeye iktidarın gönlü ve niyeti yoktur.
O zaman Türk milleti de bu iktidarı gönüllerden ve ülke yönetiminden silerek tepkisini gösterecektir.
Sığınmacılar ve kaçaklar Türkiye için bir beka meselesidir.
Gönüllü ya da gönülsüz geri dönüşü sağlamak milli bir meseledir.
Sığınmacıların %95’i gönüllü dönüşe razı değildir. O zaman bu ifadelerin de geçerliliği yoktur.
Ya Türklerin bekası ya sığınmacıların keyfi.
Biz Türk milletinin bekasından yanayız ey iktidar sahipleri, siz kimden yanasınız?
**
"SIĞINMACILARIN KEYFİNİ BEKLEMEYECEĞİZ"
Konunun takipçisi olan Koray Aydın bir de soru önergesi verdi. Aydın'ın soru önergesine dair detayları paylaştığı açıklaması şu şekilde:
Sığınmacıların keyfini beklemeyeceğiz!
Gündem sürekli değiştirilmeye çalışılsa da ülkemizin en önemli beka meselesi sığınmacılar ve kaçaklardır.
Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’ın “Cumhurbaşkanımızın görüşü hâlâ aynıdır, iradesi aynıdır. Gönüllü olmadığı sürece hiç kimseyi buradan zorla gönderecek durumda değiliz” sözlerinin hükümet politikası olup olmadığını sorduk.
Sayın Fidan’a daha önce tepkimizi göstermiştik. Şimdi gerçekleri açıkça milletle paylaşmalarını istiyoruz:
Ülkemizin dünyada en çok sığınmacı barındıran ülke olması, sığınmacıların nüfusunun Türk nüfusuna göre çok daha hızlı artıyor olması, toplumsal şiddet ve gerginliklerin sayısının her geçen gün artması, ekonomi, barınma ve asayiş alanlarında ciddi sorunların yaşanması ve pek çok sosyal sorunun varlığı Sayın Cumhurbaşkanının görüşü ve iradesine göre çözülmesi gereken bir sorun değil midir? Sayın Cumhurbaşkanı ve kabinesi bu krizi bir milli beka meselesi olarak görmekte midir?
Bugüne kadar “geçici koruma” statüsündeki kaç Suriyeli sığınmacı “gönüllü olarak” ülkesine dönmüştür?
Türkiye, Birleşmiş Milletler Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi'ne taraf olurken bir coğrafi şerh koymuştur. Bu şerhe göre Türkiye, Avrupa ülkeleri dışından gelenler “mülteci” kabul etmemektedir. Sayın Fidan’ın Suriyelilerle alakalı “mülteci” ifadesiyle Sayın Cumhurbaşkanı da aynı görüş ve iradede midir? Sayın Cumhurbaşkanı’nın Cenevre Sözleşmesi’ndeki coğrafi şerhi kaldırma politikası var mıdır? Yoksa Sayın Fidan’ın bu hatalı ifadesi düzeltilecek midir?
Ülkemizin nüfus yapısını ve ekonomik dengesini bozan, güvenlik alanı dahil pek çok alanda zafiyet yaratan sığınmacıların geri dönüşü için Sayın Cumhurbaşkanı ve kabinesinin bir çalışması var mıdır?
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile yapılması istenen görüşme gerçekleştiği takdirde Sayın Cumhurbaşkanı ülkemizdeki sığınmacıların geri dönüşü için Suriye Devlet Başkanlığı nezdinde bir girişimde bulunacak mıdır?